VAJRETEK - SÖRRETEK

Beltartalmi értékei:
Elsősorban C-vitaminforrás a retek, de jelentősebb még kalcium, magnézium, kálium, foszfor és niacint tartalma is. A leveleit is érdemes fogyasztani, hiszen vasat, karotint és folsavat mutattak ki bennük. A retekben kéntartalmú mustárolaj-glikozidokat, a raphanol és raphanin nevű illóolajokat is megtalálhatjuk, ennek köszönheti csípős ízét. Jótékony hatása, hogy serkenti az epetermelést, mely révén elősegíti és szabályozza az emésztést, segít az epe betegségeinek megelőzésében, így például az epekő kialakulását gátolja. Részben kéntartalmú vegyületei és illóolajtartalma miatt a népi mondás szerint a retek reggel méreg.

© 2021 László tanya 6100 Kiskunfélegyháza külterület
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el