KARALÁBÉ

A karalábé vagy kalarábé[1] (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes) a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető, és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető. A karalábé magas vitamintartalma miatt méregtelenítő hatású.
Tápanyagtartalom 100 g-ban
- Energia: 27 kcal 113 kJ
- Szénhidrátok: 6,2 g
- - Cukrok: 2,6 g
- - Rost: 3,6 g
- Zsír: 0,1 g
- Fehérje: 1,7 g
- Víz: 91 g
- C-vitamin: 62 mg