HÓNAPOS RETEK

A retek (Raphanus sativus), népies nevén kerti retekvagy réparetek a káposztafélék (Brassicaceae)családjába tartozó élelmiszernövény-faj.

A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtája kedvelt. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is.

Mérsékelten fogyasztva az emésztést elősegítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.

Tápanyagtartalom 100 g-ban

  • Energia: 16 kcal 66 kJ
  • Szénhidrátok: 3,4 g
  • - Cukrok: 1,86 g
  • - Rost: 1,6 g
  • Zsír: 0,1 g
  • Fehérje: 0,68 g
  • Tiamin (B1-vitamin): 0,012 mg
  • Riboflavin (B2-vitamin) 0,039 mg
  • Niacin (B3-vitamin): 0,254 mg
  • Pantoténsav (B5-vitamin): 0,165 mg
  • B6-vitamin: 0,071 mg
  • Folsav (B9-vitamin): 25 μg
  • C-vitamin: 14,8 mg
  • Kalcium: 25 mg
  • Vas: 0,34 mg
  • Magnézium: 10 mg
  • Mangán: 0,069 mg
  • Foszfor: 20 mg
  • Kálium: 233 mg
  • Cink: 0,28 mg
  • Fluorid: 6 µg 
© 2021 László tanya 6100 Kiskunfélegyháza külterület
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el