HÓNAPOS RETEK

A retek (Raphanus sativus), népies nevén kerti retekvagy réparetek a káposztafélék (Brassicaceae)családjába tartozó élelmiszernövény-faj.
A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtája kedvelt. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is.
Mérsékelten fogyasztva az emésztést elősegítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.
Tápanyagtartalom 100 g-ban
- Energia: 16 kcal 66 kJ
- Szénhidrátok: 3,4 g
- - Cukrok: 1,86 g
- - Rost: 1,6 g
- Zsír: 0,1 g
- Fehérje: 0,68 g
- Tiamin (B1-vitamin): 0,012 mg
- Riboflavin (B2-vitamin) 0,039 mg
- Niacin (B3-vitamin): 0,254 mg
- Pantoténsav (B5-vitamin): 0,165 mg
- B6-vitamin: 0,071 mg
- Folsav (B9-vitamin): 25 μg
- C-vitamin: 14,8 mg
- Kalcium: 25 mg
- Vas: 0,34 mg
- Magnézium: 10 mg
- Mangán: 0,069 mg
- Foszfor: 20 mg
- Kálium: 233 mg
- Cink: 0,28 mg
- Fluorid: 6 µg