FÜRTÖS UBORKA


Az uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjábatartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye.

Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is alacsony. Sokféle vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint, némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.

Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában.

Tápanyagtartalom 100 g-ban

  • Energia: 16 kcal 65 kJ
  • Szénhidrátok: 3,63 g
  • - Cukrok: 1,67 g
  • - Rost: 0,5 g
  • Zsír: 0,11 g
  • Fehérje: 0,65 g
  • Tiamin (B1-vitamin): 0,027 mg
  • Riboflavin (B2-vitamin): 0,033 mg
  • Niacin (B3-vitamin): 0,098 mg
  • Pantoténsav (B5-vitamin): 0,259 mg
  • B6-vitamin: 0,040 mg
  • Folsav (B9-vitamin): 7 μg
  • C-vitamin: 2,8 mg
  • Kalcium: 16 mg
  • Vas: 0,28 mg
  • Magnézium: 13 mg
  • Foszfor: 24 mg
  • Kálium: 147 mg
  • Cink: 0,20 mg
© 2021 László tanya 6100 Kiskunfélegyháza külterület
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el