FÜRTÖS UBORKA

Az uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjábatartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye.
Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is alacsony. Sokféle vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint, némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.
Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában.
Tápanyagtartalom 100 g-ban
- Energia: 16 kcal 65 kJ
- Szénhidrátok: 3,63 g
- - Cukrok: 1,67 g
- - Rost: 0,5 g
- Zsír: 0,11 g
- Fehérje: 0,65 g
- Tiamin (B1-vitamin): 0,027 mg
- Riboflavin (B2-vitamin): 0,033 mg
- Niacin (B3-vitamin): 0,098 mg
- Pantoténsav (B5-vitamin): 0,259 mg
- B6-vitamin: 0,040 mg
- Folsav (B9-vitamin): 7 μg
- C-vitamin: 2,8 mg
- Kalcium: 16 mg
- Vas: 0,28 mg
- Magnézium: 13 mg
- Foszfor: 24 mg
- Kálium: 147 mg
- Cink: 0,20 mg